Locaties in: Etten-Leur, Dordrecht, Ouddorp, Helmond en Middelburg

Beste lezer,

we gaan je niet vertellen wat je wel en niet moet denken over SARS-CoV-2 (de officiële naam van dit coronavirus). Wij willen je echter wel graag vertellen wat we de afgelopen maanden hebben opgemerkt in onze praktijken. 


Één ding is voor ons heel duidelijk geworden: osteopathie draagt bij aan het herstel als het COVID-19 virus door het lijf overwonnen is.

In 1919 heerste er ook een zware pandemie zijnde de Spaanse griep met een geschat dodental van 50 miljoen mensen. 
In het blad ‘The Journal of the American Osteopathic Association is in 2013 een artikel gepubliceerd over osteopathie en het behandelen bij deze influenza.

De strekking van dit artikel was dat mensen die zich osteopathisch lieten behandelen tot wel 40x meer kans hadden om de Spaanse griep te overleven. Dit mogen (en willen) we natuurlijk niet beweren over SARS-CoV-2 omdat ze in die tijd niet de conventionele geneeskunde hadden die nu wel beschikbaar is.

Desalniettemin kan osteopathie heel wat  betekenen bij virale ziektes en zeker in de nazorg. Wat ons opvalt is dat het virus het lijf aanvalt en dit voornamelijk doet op de longen. Zodra er een virale infectie is wil het lichaam deze kwijt. Dit doet het o.a. door een flinke slijmproductie aan te maken en enorm te gaan hoesten. 
Het lichaam is hier intens en lang mee bezig en zo ontstaat mogelijk een lange nasleep van vermoeidheid, concentratie problemen en geur- en reukvermindering.

Een lijf dat constant aan het hoesten is maakt intensief gebruik van de hulp-ademhalingspieren. Dit zijn nek-, schouder- en rugspieren die extra kracht kunnen bij zetten bij diep in- en uitademen. 

Als er weken gehoest en extra ruimte gecreëerd is in de borstkas om slijm af te voeren heeft de borstkas de neiging om in die stand te blijven staan. Dit betekent dat de hulp-ademhalingspieren constant gespannen staan en de borstkas in een hoogstand houden. Gevolg hiervan is wat wij noemen een hoge ademhaling waar de buikademhaling veelal mist. 

Op die manier ben je heel snel moe na zelfs de kleinste  inspanning omdat je alleen het bovenste gedeelte van de longen gebruikt. Vermoeidheid komt niet door het virus zelf maar is een gevolg van het lichaam dat de oplossing zocht tot beter worden. Dit is functioneel in de fase waar er symptomen zijn, maar moet opgelost worden als dit niet meer nodig is. 
De hulpademhalingspieren van de nek en de schouders hechten veelal aan de kaak en de schedelbasis. Een continue spanning van de spieren trekt dus ook aan die aanhechtingen. Dit geeft dus een constante, mechanische kracht op de schedel en de kaak. Ook hier kunnen fixaties ontstaan in de schedel en rond zenuwen die het aangezicht van smaak en reuk voorzien.
Klachten waar mensen nu mee rond lopen is het gevolg van een lijf dat wanhopig een virus wil elimineren en daardoor zichzelf op sommige plekken opoffert. Het virus is niet de schuld van de lange nasleep. Dit doen wij dus zelf omdat ons lichaam aanpassingen heeft gemaakt. 

Bij Osteosonline ligt onze expertise in het vrijmaken van structuren die niet meer optimaal functioneren. De osteopaat is een meester in het onderzoeken van dit probleem. We bekijken welk deel van de borstkas niet goed functioneert en weten welke spieren er ontspannen moeten worden om weer een diepe gecontroleerde ademhaling te krijgen. We geven letterlijk het lijf lucht, sterker nog: een aantal keer is ons al verteld dat mensen na één behandeling wel ‘high’ leken van zuurstof.

Hiernaast zijn we getraind om alle spanning van spieren, hun aanhechtingen en de nadelige effecten van spanning op de schedel en kaak te detecteren en weg te nemen. En dit alles met zachte technieken waarbij niet gekraakt hoeft te worden. Dus zeker onze oudere patiënten, die al vaak hard getroffen zijn door het virus, raden we aan om niet te lang te wachten.
Ondersteun jezelf en laat ons je lichaam weer ruimte, lucht en energie geven.

Ken je mensen die in een nasleep zitten? Geef ze dan zeker de tip om eens langs te komen, ze kunnen inboeken via onze website osteosonline.nl en daar deze nieuwsbrief ook nog eens nalezen.

Uiteraard volgen we alle aanwijzingen van het RIVM en behandelen we geen patiënten met symptomen. Gelieve ook geen afspraak te maken bij twijfel of neem eerst telefonisch contact op met uw osteopaat om te kijken of en hoe we u veilig kunnen behandelen. 

Tijdens je herstel ben je wel van harte welkom. Volgens het RIVM ben je niet meer besmettelijk als je 24 uur geen klachten hebt gehad en het is een week (7 dagen) nadat je ziek bent geweest. 

Samen komen we hierdoor!

Een warme groet,

Team Osteosonline
Demis Blaasse

Deel deze informatie via facebook